Vi vill att du skall trivas hos oss!
Här har vi samlat det vanligaste frågorna från våra hyresgäster. Ställ frågan du söker svaret på i sökfältet nedan.
Skulle du mot förmodan inte finna svaret på din fråga här, är du varmt välkommen att höra av dig till oss på telefonnummer 0300-356 00 eller info@eksta.se
- Akut hjälp
- Andrahandsuthyrning
- Ändringar
- Anticimex
- Återställningsansvar
- Återvinningskort
- Autogiro
- Avflyttning
- Avlopp
- Bastu
- Besiktning
- Betalningsansvar
- Bilplats med eluttag
- Biltvätt
- Blomsterlådor
- Bollspel
- Byte
- Diskmaskin
- Elabonnemang
- Elektriska installationer
- Energibesparing
- Fåglar
- Felanmälan/Kundservice
- Förråd
- Gång- och cykelbana
- Garage
- Gardinbeslag
- Gräsklippare
- Grillning
- Hemförsäkring
- Hemsida
- Husdjur
- Husvagn
- Hyresgästföreningen
- Inflyttning
- Internkö
- Köksfläkt
- Kyl/frys
- Lampor
- Lokal
- Markiser
- Mattpiskning
- Nycklar
- Ohyra
- Överlåtelse
- Parabol
- Parkering
- Reparationer
- Snöskottning
- Sopor
- SOS Alarm
- Staket
- Störningar
- Tapetsera/måla
- Tidigarelagt underhåll
- Trapphus
- Trivsel
- TV kanaler
- Tv/Bredband
- Tvättmaskin/torktumlare
- Tvättstuga
- Uppsägningstid
- Utelåst
- Uteplats
- Utflyttning
- Visning av lägenhet
-
Akut hjälp
Vid akuta fel i lägenheten som inte kan vänta till dagen efter, ring SOS Alarm
tel 031-334 11 35. -
Andrahandsuthyrning
Kontakta alltid EKSTA vid andrahandsuthyrning. För att få hyra ut i andra hand måste du ha ett giltligt skäl t.ex. studier eller arbete på annan ort. Utan vårt skriftliga tillstånd riskerar du att göra dig skyldig till otillåten andrahandsuthyrning och kan förlora ditt hyresavtal.
OBS! När du har tillstånd att hyra ut i andra hand, har du fortfarande ansvar för att hyran betalas i tid och ansvarar för lägenheten vad gäller skötsel, skadegörelse, störningar mm. -
Ändringar
Vill du göra förändringar i lägenheten, måste du kontakta oss först. Av dig bekostat eller nedlagt arbete och förbättringar berättigar inte till ersättning vid avflyttning. Se vidare under Återställningsansvar.
-
Anticimex
Se under Ohyra. Telefon 031 742 26 00.
-
Återställningsansvar
Du kan göra förändringar i din bostad – efter godkännande av oss. Om nästa hyresgäst inte vill ta över ansvaret för det du gjort i lägenheten, är du skyldig att återställa i ursprungligt skick.
-
Återvinningskort
Till din lägenhet hör ett återvinningskort som ger dig tillträde till kommunens återvinningscentral. Det innehåller sju tömningar per år och fylls på vid varje årsskifte. Tappar du bort kortet debiteras du för nytt kort.
-
Autogiro
Autogiro innebär att hyran dras automatiskt direkt från ditt bankkonto på förfallodagen. På så vis betalas hyran alltid i rätt tid.
-
Avflyttning
Se under Utflyttning.
-
Avlopp
Tänk på att rensa din golvbrunn i dusch- och badrum med jämna mellanrum. Det gör du enklast med hjälp av en diskborste, lite diskmedel och varmt vatten.
-
Bastu
Vissa områden har tillgång till bastu. För att kunna basta behöver du en nyckel som du kvitterar ut på kontoret mot en deposition.
-
Besiktning
När du flyttat in får du ett besiktningsprotokoll efter ca en vecka. Protokollet beskriver lägenhetens skick och eventuella åtgärder som skall vidtas. Har du åsikter om protokollet, eller om det saknas något, kontakta oss inom en månad. Besiktning genomförs vid utflyttning, tillsammans med den utflyttande hyresgästen.
-
Betalningsansvar
Det är alltid den eller de som står på hyreskontraktet som är ansvariga för hyra, skador, störningar, slitage o s v.
-
Bilplats med eluttag
Se under Parkering.
-
Biltvätt
Biltvätt i ditt bostadsområde är inte tillåtet. Vi hänvisar till bensinstationer med tvättmöjligheter eller tvättautomat.
-
Blomsterlådor
Balkonglådor hängs inåt, mot balkongen. Hänger lådorna utåt finns risk för att orsaka skador. Tänk på grannen under när du vattnar.
-
Bollspel
Det är inte tillåtet att spela ”innebandy”, fotboll eller åka in-lines bland bilarna på våra parkeringsplatser. Det är heller inte tillåtet att sparka boll mot husfasaden.
-
Byte
Direktbyte av Din lägenhet, med annan hyresgäst, kan vara en möjlighet om du har beaktansvärda skäl. Ansökan måste göras skriftligt och du kan kontakta kontoret så skickar vi blankett eller skriv ut blanketten själv via vår hemsida.
-
Diskmaskin
EKSTAs personal utför inte diskmaskinsinstallationer. Om Du vill montera diskmaskin i Din lägenhet går det ofta bra, då lägenheterna i allmänhet är förberedda för det. Tänk på att installationen skall vara fackmannamässigt utförd och att det krävs en avrinningsplåt under maskinen.
När Du monterat Din maskin skall vi besiktiga utfört arbete. Ring oss när Du är klar. Ej korrekt utförd installation kan innebära att Du får stå för kostnader i samband med eventuell skada på fastigheten. Vid utflyttning skall köket återställas i befintligt skick. Skåp skall återmonteras och vatten- och avloppsrör pluggas.
-
Elabonnemang
El-leverantören varierar i våra områden. Fortum, E.ON eller Eksta debiterar dig för din el-förbrukning, beroende på var du bor. Vår hyresavdelning informerar om vad som gäller för ditt område.
Där Fortum och E.ON är el-leverantör måste du själv anmäla flytt till och från lägenheten och eventuellt val av annan leverantör. El-abonnemanget skall löpa hela kontraktstiden. I de områden där Eksta är el-leverantör gör du ingen flyttanmälan.
-
Elektriska installationer
Elektriska installationer skall utföras av behörig elinstallatör. Kostnaden står du själv för.
-
Energibesparing
Små tips för att spara energi:
- Duscha istället för att bada.
- Frosta av kyl och frys ofta - se instruktionsbok.
- Felanmäl droppande kranar och toaletter som rinner.
- Släck ljuset i tomma rum.
- Stäng av TV och radio som inte används.
- Möblera inte framför element.
- Vädra kort och effektivt med tvärdrag (max 5 minuter).
- Håll spisplattorna/häll rena och använd bara helt plana kokkärl.
- Håll lagom temperatur i kyl (+4 till +6°C) och (-18 till –20°C) i frys.
- Låt maten kallna innan den sätts in i kyl/frys.
- Håll entrédörren stängd.
- Använd lågenergilampor.
-
Fåglar
Hur trevligt det än kan verka, ber vi dig att inte mata fåglarna. "Fåglar på dagen, råttor på natten" som till slut kan leda till sanitär olägenhet.
-
Felanmälan/Kundservice
- Ring oss, vardagar mellan klockan 10.00 och 16.00 på tel 0300-356 00 (lunchstängt mellan 12.00-13.00).
- Gör din felanmälan via vår hemsida: www.eksta.se
- Vid akuta problem när kontoret är stängt, kontakta SOS-alarm på telefon 031-334 11 35.
-
Förråd
Förvara inte stöldbegärlig egendom i förrådet. Tänk på att mögelkänsligt material kan ta skada i kallförråd.
-
Gång- och cykelbana
Det är inte tillåtet att köra bil på gång- eller cykelbanor.
-
Garage
Finns i flera av våra områden. Ring hyresavdelningen och boka/ställ dig i kö. Garagen hyrs ut som bilparkering och ska inte användas som verkstad, förråd eller dylikt. El-kabel får inte dras från garage till uteparkering.
-
Gardinbeslag
I lägenheten finns gardinbeslag vid varje fönster. Dessa tillhör bostaden och skall inte tas med vid flytt. Är de borta vid ny hyresgästs tillträde debiterar vi den avflyttande hyresgästen.
-
Gräsklippare
I de områden där hyresgästen har en egen gräsmatta att sköta, står Eksta för gräsklippare. De ställs i våra soprum- eller trädgårdsrum från vår till höst. Lämna alltid tillbaka gräsklipparen rengjord.
-
Grillning
Av brandtekniska skäl är det inte tillåtet att grilla med kol eller gasolgrill på din balkong. Använd elgrill istället. Kol- och gasolgrillning får ske utomhus, men grillen skall ställas så långt från huset att övriga hyresgäster inte besväras av rök och os.
-
Hemförsäkring
Teckna alltid hemförsäkring för att skydda ditt eget lösöre eller om du själv skulle orsaka skador och bli skadeståndsskyldig. Utan hemförsäkring har du ingen möjlighet att få ersättning. Ekstas fastighetsförsäkring täcker endast skador på själva byggnaden.
-
Hemsida
På vår hemsida kan Du hitta information, göra felanmälan och bli uppdaterad om vad som är på gång.
Gå in på www.eksta.se.
-
Husdjur
Rastning får endast ske utanför bostadsområdet. Ta hand om avföring och släng i skräpkorgar. Husdjuren måste vara kopplade och får ej lämnas utan tillsyn – gäller även katter. Ditt husdjur får inte störa andra boende.
-
Husvagn
Det är inte tillåtet att ställa husvagnar, husbilar, båtar, släpfordon eller bilar belagda med körförbud på p-platsen – även om Du hyr den. Bilplatserna är till för parkering av personbilar och får inte användas som uppställningsplats.
-
Hyresgästföreningen
Eksta förhandlar varje år, med Hyresgästföreningen, om de hyror som skall gälla för kommande år. Förhandlingarna brukar vara klara i december.
-
Inflyttning
Du samråder med den avflyttande hyresgästen om när du får tillträda lägenheten. Enligt hyreslagen har du rätt att tillträda lägenheten kl 12.00, hyresavtalets första dag (om det är helg, gäller nästkommande vardag kl 12.00).
När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket (www.skatteverket.se/flytta ) så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag. Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring (www.adressandring.se). Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta lägenhetsnumret i husets entré, på din ytterdörr, på ditt postfack eller i ditt kontrakt. Kom också ihåg flyttning av telefon, el mm.
-
Internkö
Är du hyresgäst hos oss och önskar att byta lägenhet inom Eksta kan du registrera dig i vår interna kö på Mina Sidor. När du registrerat dig får du poäng för varje dag och kan söka de lägenheter som visas under "Sök bostad".
Du måste uppdatera dig en gång om året för att stå kvar som sökande.Tackar du nej två gånger till erbjudande om lägenhet nollställs din köpoäng.
Lägenheter med kortare uppsägningstid än tre månader, läggs inte ut i internkön.
Eksta beslutar om en lägenhet skall publiceras internt eller via Kommunens Bostadsförmedling.För att söka lägenhet via vår interna kö måste du:
Vara hyresgäst och ha bott i nuvarande lägenhet i ett år
Betala hyran i tid och inte ha några hyresskulder
Sköta dina åtagande avseende lägenheter och gentemot grannar -
Köksfläkt
I köksfläkten finns ett fettfilter. Du bör göra rent det 1-2 gånger i månaden. Du tar enkelt bort det och gör rent med varmt vatten och diskmedel. Torka noga innan du sätter tillbaka det.
-
Kyl/frys
Följ sköteselanvisningarna för din kyl och frys. Frosta av frysen regelbundet för bästa effekt. Hacka aldrig loss isbildningar. Tvätta med ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Torka ur ordentligt, för att undvika ny frostbildning redan från början.
-
Lampor
Glödlampor, glimtändare och lysrör är en förbrukningsvara som hyresgästen själv byter och bekostar.
-
Lokal
I vissa av våra områden finns det möjlighet för hyresgästerna att hyra samlingslokal. Ring kontoret för att boka och för mer informatiion om kostnad och deposition.
-
Markiser
Får sättas upp efter skriftligt tillstånd av Eksta. Du har återställningsansvar (se längre ner).
-
Mattpiskning
I allmänhet tillåtet vardagar mellan kl 08.00 och 20.00 vid mattställningen. Förbjudet att piska eller skaka mattor från den egna balkongen när du bor ovanför någon annan.
-
Nycklar
Vid inflyttning skall du ha tre originalnycklar till lägenheten. Får du inte rätt antal nycklar vid inflyttning, ring Eksta. Vi byter cylinder och debiterar den avflyttande hyresgästen kostnaden.
-
Ohyra
Anmäl omedelbart till Anticimex om du fått ohyra i lägenheten. Telefonnumret är 031-742 26 00. Denna tjänst ingår i din hyra. Vårt försäkringsbolag är Länsförsäkringar.
-
Överlåtelse
Du har i vissa fall rätt att överta hyreskontraktet. Kontakta hyresavdelningen för mer information.
-
Parabol
Får endast sättas upp efter skriftligt tillstånd från Eksta, dock aldrig på husfasaden. Rådfråga gärna även en fackman. Reglerna för parabol gäller även övriga antenner. Du har återställningsansvar (se längre ner).
-
Parkering
I de flesta områden finns möjlighet att hyra parkering- och bilplats med eluttag. Ring hyresavdelningen för att boka eller sätta upp dig i kö. Bilarna skall stå parkerade på angivna platser i området. Parkering vid husets entré/uppfart är inte tillåtet. I de flesta områden finns gästparkeingar. Tillfälliga parkeringskort för centralorten kan köpas för en vecka eller månad. Det går bra att köpa dem i parkeringsautomaterna. Det går också att komma till kontoret och köpa korten.
Det är inte tillåtet att ställa husvagnar, husbilar, båtar, släpfordon eller bilar belagda med körförbud på p-platsen – även om Du hyr den. Bilplatserna är till för parkering av personbilar och får inte användas som uppställningsplats.
-
Reparationer
Normalt slitage täcks av hyran. Skador och slitage p g a vanskötsel eller åverkan får du själv betala.
-
Snöskottning
Du är ansvarig för snöröjning och renhållning framför egen entré/tomtgräns. Det innebär att du skottar och sopar fram till trottoar där Ekstas ansvar tar vid. Du har också ansvar för skottning av din parkering.
-
Sopor
Vi ber dig noggrant studera och ta del av gällande sop- och återvinningsinformation. Soprummens utformning kan variera något från område till område. Grovsopr, möbler, TV-apparater, mm får inte slängas i våra soprum. Använd ditt återvinningskort och lämna detta på kommunens återvinningscentral.
-
SOS Alarm
Telefon: 031-334 11 35, se under Akut.
-
Staket
Får sättas upp efter skriftligt tillstånd från Eksta och samråd med grannar. Maxhöjden är 90 cm. Stil och färger skall överensstämma med övriga staket i området. Du har återanställningsansvar, (se längre ner).
-
Störningar
Grannar kan störas av bl.a ljudet från TV, musik, gap och skrik. Har du egen tvättmaskin så får du inte tvätta sent på kvällen. Tänk på att det skall vara lugnt och tyst efter kl. 22.00. Tag gärna kontakt med din granne som kanske inte är medveten om problemet.
Alla störningar anmäls till kontoret. Har du en mycket störande granne som har fest, kan du ringa SOS Alarm 031-334 11 35 som skickar ut bevakningsföretag och rapporterar till Eksta.
-
Tapetsera/måla
Du får tapetsera själv i din lägenhet. Tänk på följande:
- Undvik extrema färger och mönster samt mörka tapeter.
- Arbetet skall vara fackmannamässigt utfört.
- Om Eksta inte godkänner ovanstående har du återanställningsansvar och kan få betala när du flyttar.
-
Tidigarelagt underhåll
Tidigarelagt underhåll
Har ni önskemål att få er lägenhet renoverad är ni välkomna att kontakta er förvaltare under september månad. Att vi styr önskemål om tidigarelagt underhåll till september månad beror på att önskemålen är många samtidigt som våra ramavtalsentreprenörer inom framför allt måleri som regel har större möjlighet att hjälpa oss under perioden oktober till mars månad.
-
Trapphus
Trapphus får inte användas som förvaring p.g.a brandskydds- och olycksfallsskäl. Det är en utrymningsväg och skall vara tom.
Observera att dörren till trapphuset skall vara stängd.
-
Trivsel
Alla har olika behov och olika vanor. I våra områden finns alla generationer. Ta därför hänsyn till dem som bor runt dig på samma sätt som du förväntar dig att de tar hänsyn till dig. Dämpa gärna radio/TV/stereo. Undvik att slå i dörrar.
Följ tvättider i tvättstugan. Skaka inte mattor, sängkläder och annat från balkongen. I övrigt ber vi dig läsa vad som gäller för matning av fåglar, mattpiskning, grillning och parkering. Det skall vara tyst kl. 22.00.
-
TV kanaler
De flesta av Ekstas områden är anslutna til ComHem. I din hyra ingår ett grundutbud av kanaler. Önskar du beställa fler kanaler eller anmäla fel, ringer du själv direkt till ComHem telefon 90 222. Bor du i ett område som inte har ComHem felanmäler du direkt till Eksta.
-
Tv/Bredband
Tv/Bredband
När ni har frågor eller problem med kanalutbudet på er tv eller ert bredband skall ni i första hand vända er till er tjänsteleverantör. Är ert kanalutbud begränsat till det basutbud som Eksta levererar, skall ni vända er till er Tele 2 (tidigare ComHem).
-
Tvättmaskin/torktumlare
Har du egen tvättmaskin/torktumlare ska skötselanvisningar följas. Tvätta inte efter kl. 22.00 då det kan störa grannar.
Innan du felanmäler din tvättmaskin vill vi att du rengör luddfiltret (kallas nålfilter på en del maskiner). Skräp i filtret är vanligt och kan göra att tvättprogrammet stannar. Vi hänvisar till tvättmaskinens bruksanvisning.
-
Tvättstuga
Bokning av tvättstuga görs på nyckeltavlan/tvättbokningssystem. Du kan inte boka tvättid längre fram än 3 veckor. De tvätt-cylindrar som ändå sitter kvar, kommer att placeras på bokningstavlans "parkering". Avsikten med detta är att undvika cylindrar som "bara" är kvarglömda och hindrar andra från att tvätta på dessa tider.
Efter att du har tvättat ska du städa efter dig. Följ anvisningar i tvättstugan. Kvarglömd tvätt tas om hand av fastighetsskötaren och hämtas på hans expedition. Det är förbjudet att röka eller ta med djur i tvättstugan pga allergirisk.
-
Uppsägningstid
Uppsägning av din lägenhet skall vara skriftliga. Uppsägningstiden är tre månader (från närmaste månadsskifte framåt i tiden). Exempel: Du säger upp dig den 6 januari. Uppsägningen räknas då från den 31 januari och tre månader framåt och då upphör avtalet den 30 april.
-
Utelåst
Kontakta kundservice 0300-356 00. Efter kontorstid ring SOS Alarm 031-334 11 35. Du måste kunna styrka att du är kontraktsinnehavare för att få hjälp. Du kommer att bli debiterad för låsöppning.
-
Uteplats
Hyr Du en lägenhet med skötsel av trädgård samt renhållning till tomtgräns innebär det att Du har ansvar för skötsel av din trädgård.
-
Utflyttning
Från klockan 12.00 avflyttningsdagen skall lägenheten vara tillgänglig för ny hyresgäst. Lägenheten skall vara tom (gäller även förråd), städad och nästa hyresgäst skall kunna flytta in direkt. Samtliga nycklar till lägenhetens lås (även förrådsnyckel och ev. tvättlås) samt återvinningskort är du skyldig att lämna in på kontoret.
När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket (LÄNK:https://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/flyttanmalan.4.76a43be412206334b89800018531.html ) så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag, men vill du ha eftersändning av annan post får du beställa det hos Svensk adressändring (LÄNK: https://www.adressandring.se/) mot en avgift Kom också ihåg flyttning av telefon, el mm.
-
Visning av lägenhet
När du sagt upp din lägenhet, vill givetvis nästa hyresgäst komma in och se sin nya bostad. Du är skyldig att låta anvisad hyresgäst se lägenheten på överenskommen tidpunkt.