Energistipendium 2022
Energikick och energistipendium till
ivar franzéns minne.
Den 8 december hade vi vårt årliga evenemang Energikicken på Biograf Biostaden i Kungsbacka. Det var 14:e gången vi delade ut stipendiet som syftar till att stimulera studier och forskning om resurseffektiva byggnader med låg klimatpåverkan från produktion till avveckling.
I år var det totalt fem stipendiater som fick dela på 55.000 kronor.
Stipendiaterna från Chalmers Tekniska Högskola och Lunds Tekniska Högskola fick blommor och diplom och fick sedan presentera sina arbeten för publiken.
Stort grattis till årets stipendiater!
Till vänster: Åsa Wahlström, stipendiekommitén, Marianna Ciepiela, Shivani Mutatkar, Emil Magnusson, Agnes Åhlund, Oscar Olsson.
Nedan kan du ta del av examensarbetena:
Emil Magnusson
Chalmers Tekniska Högskola
Tilldelas 20,000 kronor
Combining building performance and life cycle assessment in early design stages
Motivering:
Avgörande beslut om byggnaders framtida prestanda och miljöpåverkan tas i tidiga gestaltningsskeden, men analyser av dessa görs oftast senare i processen och parallellt. I ett ambitiöst och väl genomfört arbete tar Emil fram ett verktyg som integrerar både livscykelanalys och byggnadsprestandaanalys redan från början i designprocessen. Genom ett visuellt angreppssätt tillgängliggör verktyget komplex information och översätter den till arkitektens behov. Sammantaget ett mycket läsvärt arbete med hög relevans för sektorn och stor potential att vidareutvecklas för att stödja arkitekten i designprocessen att ta hållbara beslut.
Shivani Mutatkar och Marianna Ciepiela
Lunds Tekniska Högskola
Tilldelas 20,000 kronor
Evaluation of Building Forms - An analytical study on environmental impact and energy performance
Motivering:
Det är välkänt att en byggnads form har betydelse för byggnadens värmeförluster. Det här arbetet lägger till ett par dimensioner och omfattar en jämförelse mellan ett antal olika byggnadstyper, t.ex. radhus och flerfamiljshus med samma bostadsarea. Dessa har jämförts, såväl med avseende på energianvändning som klimatpåverkan, per såväl uppvärmd area, som bostadsarea. Sammantaget ett läsvärt arbete för en bostadsutvecklare som är intresserad av att jämföra för- och nackdelar med olika byggnadstyper i ett givet nybyggnadsprojekt.
Agnes Åhlund och Oscar Olsson
Chalmers Tekniska Högskola
Tilldelas 15,000 kronor
Motivering:
Utifrån två olika framtidscenarior för Göteborgs klimat år 2080, belyser författarna på ett förtjänstfullt sätt de konsekvenser som följer av ett allt varmare klimat och dess påverkan på rumstemperaturerna i våra bostäder. Ett väl genomfört arbete där man genom simuleringar av olika passiva åtgärder, så som exempelvis solavskärmning, ger en god inblick i de möjligheter som finns för att begränsa temperaturnivåer genom att angripa orsaken till problemet och därigenom undvika lösningar som kräver ökad energianvändning. Sammantaget ett fint arbete som ger goda råd inom ett område där det redan i dag kan förekomma problem under sommarhalvåret.
Årets tema
samhällsplanering i
nya tider
Förutom stipendieutdelning fick vi också ta del av fem intressanta föreläsare med koppling till årets tema.
Dagens presentationer finns nedan:
Helene Andersson, Region Halland
Christine Olofsson, Byggföretagen
Kristina Lygnerud, IVL och Lunds Tekniska Högskola
Joakim Kaminsky, Kaminsky Arkitekter
Som tack fick föreläsarna boken Keep the planet alive som Tommy Bengtsson varit med och tagit fram.
En uppskattad gåva som summerade dagen på ett bra sätt.