Energistipendium 2018
Energikick och Energistipendium till Ivar Franzéns minne
För 12:e året i rad gick vår årliga evenemang Energikicken av stapeln på biograf Facklan.
Syftet med evenemanget är stimulera studier och forskning kring energisystem och energieffektivisering i byggnader.
Med breddad kunskap och ökat intresse vill vi sprida kunskap och intresse kring hållbara energisystem.
I år var det totalt 6 stipendiater som sammanlagt fick dela på 55.000kr.
Samverkan
Varje år har vi ett specifikt tema, och i år var det samverkan.
Det blev en spännande förmiddag med intressanta föredrag och givande samtal om samverkan mellan forskning och akademi.
Efter att stipendiaterna presenterat sina arbeten intog Alingsåshems före detta vd Ing-Marie Odegren scenen.
Hon berättade om hur det gick till när det kommunala bostadsbolaget och Alingsås kommun hittade en modell för samverkan som blev framgångsrik, och hur de gjorde för att lyckas.
Som avslutning fick vi nöjet att lyssna på Olof Röhlander - tidigare bordtennisspelaren på elitnivå som sadlat om till mental tränare, författare och populär föreläsare. Som i år också var en av sommarpratarna i P1. Han pratade om samverkan – vilka mekanismer hos oss människor hjälper eller stjälper när vi försöker göra saker ihop.
En fantastisk avslutning på en ett lyckat event.
Stipendiater
Totalt var det 6 duktiga stipendiater som sammanlagt fick dela på 55.000kr.
Nedan kan du ta del av deras examensarbeten.
Manuela Stierna, Niklas Magnusson, Niklas Sellin, Max Björling, Giovana Fantin do Amaral Silva,Ramón Bergel Gomez
Manuela Stierna
Lunds Tekniska Högskola – 20.000 kronor
Teoretisk optimering av solel med användning av ett likströmsnät
Motivering:
En uttömmande, förtjänstfullt genomförd och väl redovisad studie av hur solcellssystem kan kombineras med ett internt likströmsnät för försörjning av flera byggnader. Arbetet utgår från ett planerat område med fyra separata byggnader med bostäder och servicelokaler och är väl verklighetsförankrat och praktiskt tillämpbart. Genom den interna sammankopplingen av flera byggnader ökar förutsättningen för att systemet kan dimensioneras så att allt el från solcellerna kan nyttjas till fullo inom området. Manuela visar att detta blir både energi- och kostnadseffektivt.
Teoretisk optimering av solel med användning av ett likströmsnät
Max Börling
Chalmers Tekniska Högskola – 15.000 kronor
Off-grid PV system with batteries and hydrogen storage. Design and feasibility for a multifamily building in Sweden.
Motivering:
Arbetet behandlar möjligheten att klara ett flerbostadshus helt ”offgrid”, dvs utan någon anslutning till elnätet och ingen bränsle- eller värmetillförsel. Energiförsörjningen sker helt med PV-solceller i kombination med vätgasalstring, vätgaslagring, batterilagring samt bränslecells- och värmepumpdrift. Det pågår diskussioner och även studier inom området. Detta är ett seriöst, välgörande förutsättningslöst bidrag, som dels bygger på kunskap om vätgasalstring och vätgaslagring, dels faktiskt är slutfört och redovisat. Det är lättläst, ger en bra överblick över tänkbara lösningar och är föredömligt kombinerat med, som det verkar, klart trovärdiga ekonomiska bedömningar. Max visar att även om kostnaden för bränsleceller och alstring och lagring av vätgas skulle sjunka dramatiskt i framtiden, tenderar energikostnaden med sådana lösningar bli mycket hög.
Ramón Bergel Gomez och Giovana Fantin do Amaral Silva
Chalmers Tekniska Högskola – 10.000 kronor
Energy performance modelling. Introducing the Building Early-stage Design Optimization Tool (BeDOT).
Motivering:
Många beslut som tas i tidiga designskeden, då designen lätt kan ändras utan större kostnader, har en stor påverkan på en byggnads slutliga energianvändning. Giovana och Ramón har utvecklat en förenklad beräkningsmodell – BeDOT – som kan användas för att analysera olika designförslag ur ett energioptimeringsperspektiv i de tidiga skedena. Arbetet är ambitiöst och författarna visar en betydande förståelse för detaljerad simulering av en byggnads värmebalans. Kunskapen har översatts till ett kommunikativt verktyg som kan bidra till en bättre förståelse av designen ur ett energi- och byggnadsfysikaliskt perspektiv.
Energy performance modelling. Introducing the Building Early-stage Design Optimization Tool (BeDOT).
Niklas Sellin och Robert Magnusson
Lunds Tekniska Högskola – 10.000 kronor
Renoveringsåtgärders och brukarbeteendes effekt på energianvändning och inomhusmiljö i från-luftsventilerade flerbostadshus. En fallstudie av miljonprogramhus i Lund.
Motivering:
Arbetet behandlar energibesparingen då vädringsfönster i miljonprogrammets flerbostadshus ersätts med bland annat spaltventiler. Med en detaljerad IDA ICE-modell har inverkan på värmebehovet, rumstemperaturen och luftomsättningen med olika sätt att använda vädringsfönster, studerats. Detta har jämförts med mätningar efter renovering. En slutsats är att sättet att använda vädringsluckor har en betydande inverkan på värmebehovet. Niklas och Roberts arbete är ambitiöst och systematiskt med en mängd diagram och tabeller. Dessa innehåller vissa osäkerheter, vilket författarna påpekar och även diskuterar ingående.